null Varaudu sairastumiseen – laadi työohjeet!

Uutinen

Varaudu sairastumiseen – laadi työohjeet!

5.3.2021

Maatilan varautumissuunnitelma ja työohjeet sairastumisen varalta on nyt viimeistään laitettava kuntoon. Koronatilanteen vuoksi tilan täytyy huomioida sekin tilanne, että kukaan ei fyysisesti pääse ohjaamaan lomittajaa.

Tilan työohjeet täytyy olla selkeästi kirjattuna, jotta tilan töitä ja tapoja tuntematonkin voi koronan iskiessä hypätä isännän tai emännän saappaisiin. Tilallisten joutuessa koronakaranteeniin voi nimittäin käydä niin, että kukaan ei pysty eikä saa tulla navettaan näyttämään, miten koneita käytetään ja töitä tehdään.

Kirjallisten ohjeiden lisäksi voi käyttää mielikuvitustaan. Joillakin tiloilla on jo käytäntö, että lomittajia varten tehdään video-ohjeet. 

”Niistä on tykätty kauheasti. Vaikka virallisesti korostetaan kirjallisia ohjeita, niin video-ohjeet täydentävät niitä loistavasti”, video-ohjeita tekevä Hanna-Mari Kasurinen kertoo.

Myös lomittajat saattavat jo oma-aloitteisesti kuvata ohjaustilanteen vaiheet. Samoin kirjallisten ohjeiden kiemuroita voi havainnollistaa kuvilla. Jos navetalla on lomittajalle varattu työpuhelin, myös siihen kannattaa tallentaa ohjevideoita ja kuvia.

Varautumissuunnitelmassa oleellista on, että tilan varahenkilöt ovat nimettynä ja ohjeet helposti löydettävissä.

Maatilan varautuminen ei koske pelkästään navettatöitä, vaan se on kokonaisvaltaista varautumista uhkiin, yllättäviin tilanteisiin ja sairastumisiin. Varautuminen tarkoittaa myös sitä, että hankitaan koneiden varaosat, rehut ja työtarvikkeet hyvissä ajoin, korjataan koneet ja hoidetaan paperityöt ajoissa.