null Uusia tuulia MTK-Lapin johtokuntaan

Uutinen

Uusia tuulia MTK-Lapin johtokuntaan

11.12.2020

MTK-Lapin syyskokous valitsi uusiksi johtokunnan jäseniksi Matti Riipin Sodankylästä ja Tuomo Leinosen Simosta. Johtokunnassa vuodet 1996-2020 vaikuttanutta Juhani Lampelaa muistettiin pitkästä luottamustehtävästään.

MTK-Lapin johtokuntaan nousevat ensi vuonna uusiksi jäseniksi sodankyläläinen Matti Riipi ja simolainen Tuomo Leinonen. Erovuorossa olleista jäsenistä rovaniemeläinen Sakari Manninen sai johtokunnassa jatkopestin. Valinnat olivat yksimielisiä.

Maatalousyrittäjä Tuomo Leinonen on myös MTK:n valtuuskunnan jäsen. Hänellä on lypsykarjatila Simon Ylikärpässä. Matti Riipi on porotalousyrittäjä ja hän seuraa porotalousedustajana johtokunnassa olleen Antti Kantolan jalanjälkiä.

Kolme vuotta johtokunnassa vaikuttanut Antti Kantola kiitti MTK-Lapin syyskokouksessa johtokuntaa hyvistä keskusteluista. Hänen tavoitteenaan oli kolme vuotta sitten toimia sillanrakentajana maanviljelijöiden ja poromiesten välillä.

”Tämä johtokuntapesti ei siihen riittänyt, mutta sillanpaikkoja on tehty. Ongelmia on, eivätkä ne ratkea siten, että syytetään poronhoitolakia surkeaksi tai Luken tutkijoita puolueellisiksi. Toivon MTK:n ottavan roolin elinkeinon ja kyläläisten sovun hakijana”, Kantola sanoi.

Pitkä johtokuntaura tuli päätökseen

MTK-Lapin johtokunnasta erovuorossa ollut tervolalainen Juhani Lampela kertoi jo ennen kokousta, ettei ole enää käytettävissä johtokuntaan. Hän vaikutti johtokunnan kokoonpanossa vuodet 1996-2020. Tästä ajasta Lampela toimi MTK-Lapin puheenjohtajana 15 vuotta.

Lampela kiitti MTK-laisia pitkästä luottamuksesta. Hän totesi, että joskus pitää heittää homma pois, mutta se ei tarkoita luovuttamista. 

”Ajat ovat muuttuneet paljon vuodesta 1996. Silloin elettiin vanhaa aikaa ja vanhaa rahaa. Meininki oli kaikkiaan hyvin erilaista. Kokouksissa ja vaikuttamistyössä oli 2000-luvun alussa paljon enemmän väkeä. Tuottajajärjestön arvostus nousee, vaikka väki vähenee. Juna jatkaa kulkuaan, koska ihmiset eivät lopeta syömistä”.

Viljelijöiltä Lampela toivoi herkempää reagointia uusiin asioihin. Nyrkit pystyssä uuden vastustaminen ei ole ainoa tie, eikä hyökkäys paras vastaus muutokseen. 

”Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen huomannut, että vaikuttamistyössä olevat ovat yhä ammattitaitoisempaa väkeä. Erityinen huoli koko elinkeinolla on siinä, miten viljelijä jaksaa. Kannattaa muistaa, että kaikkea ei tarvitse ottaa niskoilleen, eikä kaikkea ikävää, mitä meistä viljelijöistä kirjoitetaan, tarvitse lukea”.

Juhani Lampela sai pitkästä johtokuntaurastaan muistoksi puisen lumilaudan ja raikuvat suosionosoitukset.