null Tukihaun muistilistaa korona-ajalle

Uutinen

Tukihaun muistilistaa korona-ajalle

24.4.2020

Viljelijöiden päätukihaun valmistelu on jatkunut normaalisti. Ruokavirasto vakuuttaa, että päätukihaun ja hakemusten käsittelyn tietojärjestelmämuutokset turvataan. 

Tukihaun kanssa ei tänä vuonna kannata viivytellä, jotta se ei jää tekemättä mahdollisen sairastumisen vuoksi. Viljelijöitä kannustetaan etenkin nyt korona-aikana asioimaan tukiasioissa verkkoasiointipalvelu Vipussa.

Kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia on syytä välttää. Asioimiset voi tehdä myös puhelimitse.

Verkkoyhteydet voivat kuitenkin kuormittua valtakunnallisesti suuren käyttäjämäärän takia, joten on syytä hakea tuet hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä.

Muistathan myös valtuuttaa tilan ulkopuolisen henkilön Vipu-oikeuksin? Tämä on tärkeää sen vuoksi, jos tilalliset tekevät tukihaun Vipussa yleensä itse, mutta sairastuvat juuri kriittisenä tukihaun aikana.

Koronaepidemian vuoksi kasvokkaisia viljelijätukihakukoulutuksia on jouduttu perumaan epidemian vuoksi.

Ruokaviraston järjestämän tukihakukoulutuksen materiaali on kuitenkin käytettävissä ruokavirasto.fi-sivustolla:

https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/ajankohtaista/tapahtumat-ja-koulutukset/tukihakukoulutus/

Ruokavirasto suosittelee tukihakemuksen tekemistä Vipu-palvelussa. Jos haluat kuitenkin jättää hakemuksen paperilla, voit tilata viimeisimmät tiedot digitoiduista pinta-aloista kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta postitse tai sähköisesti. 

Tee pyyntö tietojen toimittamisesta hyvissä ajoin. Vältä edelleenkin asiointia kunnan maaseututoimistolla koronaepidemian aikana.

Useiden kuntien toimistot ovat suljettuina, joten yhteyden saat parhaiten soittamalla tai sähköpostitse. Mahdollisesta tapaamisesta kannattaa sopia etukäteen.

Ylivoimaisen esteen edessä toimi näin

Ruokavirasto ohjeistaa - Vallitsevassa koronatilanteessa voit vedota ylivoimaiseen esteeseen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

1)    Luomusitoumuksesi edellyttämiä kursseja ei järjestetä. Ylivoimaisen esteen perusteella voit siirtää luomukurssin suorittamisen myöhempään ajankohtaan. Sitoumuksesta ei kuitenkaan makseta korvausta ennen kuin olet suorittanut sitoumuksen edellyttämän koulutuksen.

2)    Kasvinsuojeluainetutkintojen koulutuksia tai kasvinsuojeluruiskun testaustilaisuuksia ei järjestetä. Ylivoimaisen esteen perusteella voit suorittaa koulutuksen ja testauttaa ruiskun myöhemmin. Huomioi kuitenkin, että voit tehdä tutkinnon myös verkossa. Suorita tutkinto heti, kun tutkintotilaisuuksia taas järjestetään.

3)    Jos käytät urakoitsijaa kasvinsuojeluaineruiskutuksiin ja urakoitsijan ruisku on testaamatta tai urakoitsijan kasvinsuojeluainetutkinto on suorittamatta koronaviruksen takia, muista ilmoittaa ylivoimaisesta esteestä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Jos sinua tai maatilaasi kohtaa ylivoimainen este tai poikkeuksellinen olosuhde, ilmoita asiasta 15 työpäivän kuluessa toimivaltaiselle viranomaiselle eli kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai ELY-keskukseen. Vain ilmoittamalla ylivoimaisesta esteestä voit säilyttää oikeutesi viljelijätukiin tai osaan niistä.

Ilmoitus kannattaa tehdä sähköpostitse. Jos postitat ilmoituksen, varmista puhelimitse, että ilmoitus on saapunut perille.  Liitä ilmoitukseen myös todisteet.

Seuraa Ruokaviraston koronasivuja: www.ruokavirasto.fi/korona