Takaisin Tervolassa esiteltiin Lapin ensimmäistä maatilan biokaasulaitosta

Uutinen

Tervolassa esiteltiin Lapin ensimmäistä maatilan biokaasulaitosta

22.03.2023

Biokaasulaitos Jurvan tilalla Tervolan Louella.
Biokaasulaitos Jurvan tilalla Tervolan Louella.

Lapin ensimmäinen maatilan biokaasulaitos on rakennettu Tervolan Louelle Anne ja Janne Jurvan tilalle. Biokaasulaitosta esiteltiin yleisölle maaliskuun loppupuolella. Esittelypäivä kiinnostikin, ja väkeä saapui paikalle läheltä ja kauempaa.

Jurvan tilan biokaasulaitos nousi paikalleen haapavetisen Demecan avaimet käteen -konseptilla. Tilan täytyi itse tehdä vain maansiirtotyöt. Suunnitelmista valmiiksi laitokseksi nousemista edelsi usean vuoden taival.

”Osallistuin vuonna 2017 Demecan järjestämään biokaasutilaisuuteen Arpelassa. Olin ensin skeptinen, mutta lopulta olin se viimeinen, joka lähti pois tilaisuudesta. Laitoksen toimituksesta sovittiin Demecan kanssa vuoden 2021 lopussa”, Janne Jurva kuvailee prosessin kulkua.

Jurvan tila teki yhteistyötä Demecan myyntijohtaja Sami Vinkin kanssa. Vinkki oli mukana esittelypäivässä kertomassa Demecan toiminnasta ja biokaasulaitoksen käytänteistä.


 

Reaktori syö lietteet, kuivikelannat ja ylijäämänurmet


Biokaasun synty lähtee käyntiin, kun biokaasureaktoriin syötetään tilalla syntyvä lietelanta, lampaiden kuivalanta ja esimerkiksi ylijäämänurmet. Biokaasu syntyy mädätysreaktiossa. Tavara muhii reaktorissa 35–40 vuorokautta, jonka jälkeen jäljellä on mustikkakiisselimäinen lieteaines.

”Mädätysreaktiossa lietteen typpi muuttuu liukoisemmaksi, jonka ansiosta lietteen lannoiteominaisuudet parantuvat, kun kasvi pystyy hyödyntämään sen paremmin. Tilan lannoitekustannukset vähenevät nyt huomattavasti”, Jurva sanoo.

Jurvan tilan biokaasulaitos tuottaa vuositasolla noin 100 000 kiloa kaasua. Se tekee tilan energiaomavaraiseksi. Jo tammikuussa laitoksen tuotti koko tilan sähköntarpeen. Sähkön lisäksi prosessissa syntyy sivutuotteena lämpöä ja lopputuotteena myös kuiviketta eläimille. Ja sitä lannoitetta.

Kohti energiaomavaraisuutta

Tilan maidon- ja lihantuotanto ottaa askeleen kohti energiaomavaraisuutta ja samalla polkee hiilijalanjälkeään kohti nollaa. Jurvan tilalla on noin 90 lehmää, 300 sonnia sekä 120 lammasta.

Koko investoinnin kustannukset olivat noin miljoona euroa. Tukea investoinnille saatiin 400 000 euroa. Janne Jurva uskoo investoinnin kannattaneen.


 

”Tähän laitokseen on mahdollista hankkia toinen reaktori lisää. Se investointi olisi aikaisintaan viiden vuoden kuluessa. Tulevaisuudessa ajatuksena olisi myydä kaasua liikennekäyttöön sekä vaihtaa tilan kalusto kaasulla kulkeviksi”.

Biokaasulaitoksen toimittaneella Demecalla on tällä hetkellä rakenteilla kymmenisen kappaletta maatilan biokaasulaitosta ympäri Suomen.