null Tekijät esiin: A-tuottajien Mika Luusua on kiertänyt Lapin maitotiloja jo kymmenen vuotta

Uutinen

Tekijät esiin: A-tuottajien Mika Luusua on kiertänyt Lapin maitotiloja jo kymmenen vuotta

19.12.2019

Maitotilojen asiakkuuspäällikön jokainen työpäivä on erilainen. Mika Luusualla asiakaskontakteja on Lapin lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla. Hän on myös tuttu mies erilaisissa tapahtumissa.

A-tiimi eli Antti Arola, Reijo Flink ja Mika Luusua Rönkän ja A-tuottajien infopäivässä Kemissä.
A-tiimi eli Antti Arola, Reijo Flink ja Mika Luusua Rönkän ja A-tuottajien infopäivässä Kemissä.

A-tuottajien maitotilojen asiakkuuspäällikkö Mika Luusua sujahti työhönsä suoraan koulupenkiltä. Hän valmistui agrologiksi (AMK) vuonna 2009, eikä työstä ole sen jälkeen ollut puutetta.
”Olen todella tyytyväinen siitä, että töitä on riittänyt. Vaativinta tässä on se, että kaikkeen ei pysty itse vaikuttamaan, mutta parhaansa sitä silti tekee”, Luusua pohtii.

Mika Luusua kiertää A-tuottajien leivissä maitotiloilla rehumyynnin ja ruokintasuunnitelmien teossa. Hän tekee myös A-tuottajien lihanostoa.
Tulevasta talvesta on ruokinnan puolella tulossa haastava. Vaikka säilörehua saatiin Lapissa moitteeton määrä, on D-arvo ollut varsin matala.
”Jokainen ruokintasuunnitelma on nyt tehtävä tarkoin, jotta maitomäärät nousisivat”, Luusua sanoo.

Mika Luusuan työparina on Antti Arola, joka hoitaa liha- ja emolehmätilojen rehumyynnit, ruokintasuunnitelmat ja lihanoston. 
Monissa tapahtumissa Luusua on kuitenkin se, joka edustaa A-tuottajia, eli tuo ne maukkaat makkarat paikalle.
 

A-tuottajat ja Veljekset Rönkä tiiviiseen yhteistyöhön Lapissa

A-tuottajat ja Veljekset Rönkä Oy järjestivät marraskuun alussa tuottajapäivän Kemissä Rönkän uusitulla teurastamolla. Tiloihin kävi päivän aikana tutustumassa satakunta kiinnostunutta.

Tuottajapäivänä kerrottiin myös uudistuksista, jotka astuvat voimaan vuoden 2020 alusta.
Tuolloin Rönkä ei enää osta tuottajilta nautateuraita, vaan hankkii raaka-aineensa A-tuottajilta. Yhteistyötä lisää se, että A-tuottajat teurastaa Lapista ostamansa naudat Kemissä Veljekset Rönkän uudella nautateuraslinjastolla.
”Olemme tehneet yhteistyötä jo tätä ennen, sillä A-tuottajat on jonkin aikaa teurastanut pohjoisimmasta Lapista tuotuja nautoja täällä Kemissä”, Veljekset Rönkän hankintapäällikkö Anne Närhilä kertoo.

Käytännöllä on etenkin lyhennetty nautojen kuljetusmatkoja. Monet Rönkälle teuraita myyneet ovat pitäneet lyhyttä kuljetusmatkaa myönteisenä tekijänä ostajaa valitessa.
”Nyt tämä onnistuu myös A-tuottajilta. Olemme iloisia siitä, että voimme jatkossa teurastaa lappilaisnaudat Kemissä”, sanoo A-tuottajien toimitusjohtaja Reijo Flink.

Kemissä teurastaminen paitsi vähentää ajomatkoja, mutta myös pienentää ajoista koituvia päästöjä. Flinkin mukaan logistiset säästöt ovat mittavia.
”Lapissa tiloja alkaa olla jo harvassa, niin ei täällä kovin monen lihatalon samoja teitä kannata ajella”.

Yhteistyön myötä Atria lopettaa lammasteuraiden oston ja suosittaa tuottajiaan kääntymään Rönkän puoleen. Uudessa teurastamossa on erillinen lammaslinja, jolla teurastukset sujuvat entistä jouhevammin.
Kaikki Rönkän naudantuottajat eivät ole ottaneet uutta kuviota avosylin vastaan. Rönkän tuottajille Reijo Flinkillä on kuitenkin viesti A-tuottajilta.
”Me toimimme koko Suomessa ja olemme pomminvarma yhteistyökumppani nyt ja tulevaisuudessa. Käytössämme on nykyaikainen kuljetuskalusto ja kattava neuvontapalvelu”, Flink summaa. 

Viime kuukausien lihakeskustelu on hätkäyttänyt myös A-tuottajissa. Flink mainitsee, että vain Suomessa ja Ruotsissa on näin laajasti osoitettu syyttävää sormea maataloustuottajien suuntaan. 
”Muualla Euroopassa tunnutaan ymmärrettävän, että ruuantuotanto on ihmiselämälle elintärkeää. Meilläkin täytyy katse siirtää taivaanrantaa, eikä takertua jokaiseen pinnalle pulpahtavaan aiheeseen. Tuottajat tietävät kyllä, mitä tekevät”.