null Tavoitteena maailman paras pihvi (Jänkäviesti 3/2020)

Uutinen

Tavoitteena maailman paras pihvi (Jänkäviesti 3/2020)

30.9.2020

Tervolalainen tuottaja Tuomo Nieminen ryhtyi vuonna 2014 jatkajaksi kotitilalleen, jossa kasvatettiin hiehoja maitotiloille. Nieminen halusi laajentaa ja tehdä tilallaan muutakin, mutta lypsylehmät eivät houkutelleet. Siten hän keksi härät.

Kaksi riviä uteliaita päitä seuraa syöntinsä lomasta tarkkaan, kun Niemisen tilan isäntä Tuomo Nieminen käyskentelee kylmäpihaton ruokintapöydällä. Välillä hän pysähtyy rapsuttamaan nautaa, joka on hieho – tai härkä.

Samannäköisiä ovat mokomat kaikki. Niemistä havainto naurattaa.

”Härällä on kapea pää, kuten hieholla. Se on näkyvin ero sonneihin verrattuna. Ja käytös sitten, härkien kanssa ei tarvitse painia, ovat niin lauhkeita”, Tuomo selvittää.

Härkiä Niemisen tilalla on ollut pian neljä vuotta. Jo edellisen isäntäpariskunnan aikoihin tila laittoi lypsylehmät pois ja ryhtyi kasvattamaan hiehoja.

Kun tila siirtyi Tuomon nimiin, alkoi hän pian pohtia, mitä muuta tilalla voisi tehdä. Hän keksikin, että sonnivasikat voisi kuohita, jolloin ne voisi kasvattaa samoissa tiloissa hiehojen kanssa.

Ensimmäiset härät kasvoivat teuraskypsiksi vuonna 2017. Samana vuonna valmistui uusi vasikkala.
Seuraavana vuonna oli kylmäpihaton valmistumisen vuonna. Sitten Niemisen tilan härkätuotteet alkoivat myydä itse itsensä.

Nyt tilan tuotteet menevät kuluttajille kaupaksi esimerkiksi Oulun ja Rovaniemen Rekossa. Ravintola Väylä Ylitorniolla, Ravintola Nabo Rovaniemellä, Toranda Torniossa ja Rieskapaikka Tervolassa ostavat Niemisen tilan härkää ruokiinsa.

”Kaikki menee, mitä kasvatetaan. Volyymia ei ole mistä lisätä tähän kysyntään”, Tuomo sanoo.


Tuomo Niemisen liikeideana on yksinkertaisesti ollut tuottaa parempaa naudanlihaa kuin mitä kaupassa myydään. Paremman laadun lisäksi tila panostaa lähiruuan maineeseen.

”Härät teurastetaan Leivejoella, joka on 35 kilometrin päässä meiltä, ja lihat leikataan ja jalostetaan Meän Lihalla noin 20 kilometrin päässä meiltä”.

Tila saa vasikkansa maitotiloilta, joille se kasvattaa hiehot. Käytössä on täysin suljettu kierto, mikä vähentää tautipainetta. Eläinlääkäri käy kuohitsemassa sonnivasikat nupoutuksen yhteydessä. Härkiä ruokitaan hyvin, jotta ne kasvavat ja rasvoittuvat.

”Härkien säilörehun pitää olla laadukasta ja energiapitoista. Lisäksi niille syötetään oman tilan ohraa”, Tuomo kertoo.

Tuomo Nieminen on muutamassa vuodessa rakentanut uuden vasikkalan ja kylmäpihaton. Hän kokee, ettei ole vielä valmis töissään. Tällä hetkellä Tuomo Nieminen kehittelee härille ulkoilumahdollisuuksia. Muutakin on meneillään, sillä tulossa on osakeyhtiö, jolle lihakauppa siirtyy.

Yhtiö ostaa maatilalta ruhot ja maatila jää eläinten kasvattajaksi. Muutoksen taustalla on halu erottaa toiminnot toisistaan ja kasvattaa yritystoimintaa. Tuomo haluaa lisää volyymia.

Nyt härkiä ei ehditä kasvattaa aivan niin kauan kuin tarve olisi. Härkä kun saisi kasvaa ainakin 18 kuukautta, jotta liha olisi parhaimmillaan.

Niemisen tilan härkätuotteet ovat olleet menestys, mutta Tuomolla riittää yhä nälkää.
Hänen tavoitteenaan on kasvattaa maailman paras pihvi.

”Vähempään en aio tyytyä”.

Teksti ja kuvat: Auni Vääräniemi