Takaisin Siemennyspalvelut jatkuvat Pohjois-Lapissa

Uutinen

Siemennyspalvelut jatkuvat Pohjois-Lapissa

23.09.2022

Faba Osuuskunta järjesti elokuussa viljelijäinfon Pohjois-Lapin asiakkailleen. Infossa muun muassa kerrottiin kesäkuun jälkeen selvitetyt asiat. Niiden valossa pohjoisimman Lapin siemennyspalveluiden tulevaisuus ei näytä hyvältä, mutta lisärahoituksesta saadun lupauksen valossa toiminta jatkuu toistaiseksi.

Sodankylässä elokuun puolivälissä pidetyn viljelijäinfon viesti oli karu ja selvä – siemennyspalvelut ovat Pohjois-Lapissa Osuuskunta Faballe liian kalliita järjestää.

Apuun on kesällä huudettu maa- ja metsätalousministeriötä, joka elokuisen viljelijäinfon pitämisen jälkeen on luvannut lisärahoituksen kotieläintuotannon välttämättömien palveluiden turvaamiseksi pohjoisimmassa Lapissa.

Tämä tarkoittaa sitä, että annettujen ennakkotietojen perusteella Faba pystyy jatkamaan seminologipalveluita toistaiseksi myös Napapiirin pohjoispuolella. Henkilöstön kanssa käydyt muutosneuvottelut on päätetty, eikä neuvotteluilla ollut vaikutusta henkilöstön määrään.

Faballa ei ole varaa järjestää palvelua

Elokuinen viljelijäinfo antoi kuitenkin näkökulmaa siihen, millaisessa tilanteessa pohjoisimman alueen siemennyspalvelut ovat.

Infossa mukana ollut tuoteryhmäjohtaja Marja Eskelinen kertasi faktoja, jotka sisältyvät Napapiirin pohjoispuolisen alueella toteutettaviin siemennyksiin.

Yhden käynnin kustannus on 234 euroa, josta vähennetään viljelijän maksama käyntimaksu 46 euroa ja kansallisista varoista tuleva kuljetustuki 33 euroa.

”Katettavaa jää Faballe jokaisesta pohjoisimman Lapin siemennyskäynnistä 155 euroa. Kuluja ei voi kohdistaa viljelijöille, eikä Faba voi kattaa niitä loputtomiin”, Eskelinen kertoi.

Napapiirin pohjoispuolella haasteena ovat pienet karjakoot, vähäiset tilaukset ja pitkät etäisyydet. Päivien pituuden vaihtelut ovat suurta, jolloin yksi tilauskin vaikuttaa paljon siihen, kuinka kannattavaa siemennyskäynti on.

Selvitykset avasivat tilannetta

Kun Faba edelleen joutuu ja aikoo pohtia Napapiirin yläpuolisen alueen siemennyspalveluiden järjestämistä, on sillä käytössään tiedot, jotka osuuskunta selvitti kesäkuisen viljelijäinfon osanottajien vaatimuksesta.

Kesäkuisen viljelijäinfon jälkeen Faban mukaan on selvinnyt, että neuvorahaa ei voi käyttää perusliiketoimintaan. Faban tekemästä kyselystä myös selvisi, että eläinlääkäreistä suurin osa ei halua lisätä siemennyksiä palveluihinsa.

Pohjoisen seminologeille ei Faballa ole tarjota korvaavana työnä muita töitä. Selvitysten perusteella kaikilla seminologeilla ei ole mahdollisuutta myöskään alkaa lomitustöihin.

Viljelijät kertoivat kantansa

Fabalta viljelijäinfossa mukana olivat Marja Eskelisen lisäksi Faba Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Paavo Karhu, toimitusjohtaja Antti Latva-Rasku ja pohjoisen palvelupäällikkö Aimo Manelius.

Etäyhteyden päässä infossa oli kuusitoista henkeä ja paikalla Sodankylässä parikymmentä osallistujaa.

Elokuun infossa viljelijät kritisoivat vahvasti sitä, että aktiivisen palvelutoiminnan kehittämisen sijaan heitä ollaan ajamassa tilasiementäjiksi, vaikka halua siihen ei ole.

Faban palveluihin tyytyväiset tilalliset haluavat jatkossakin ostaa siemennyspalvelut lehmilleen.
Viljelijät ihmettelivät, miksi osuuskunta-aatteen mukaisesti toimiva Faba ei nosta hyvin tuottavien alueiden palvelumaksuja tai supista muille tuotettavia palveluita.

Faban mukaan palvelumaksujen nostaminen kustannustehokkailla alueilla ja lyhyiden matkojen päässä tekee sen, että palvelut kutistuvat myös siellä ja siirrytään tilasiemennykseen.

Viljelijät pohtivat myös sitä, miksi naapuritilan isäntä tai emäntä ei voi käydä toisella tilalla lehmiä siementämässä.

Marja Eskelinen kertoi, että syynä tähän on nykyinen eläinsuojelulaki. Sen mukaan siemennykset voi tehdä henkilö, joka vastaa karjan hyvinvoinnista.

”Mutta jos kouluttautuu seminologiksi, niin sitten voi käydä naapurin lehmätkin siementämässä".

Teksti ja kuva: Auni Vääräniemi