Sisältöjulkaisija

null Pääkirjoitus: MTK:n vaikuttajavalmennuksesta oli hyötyä

Uutinen

Pääkirjoitus: MTK:n vaikuttajavalmennuksesta oli hyötyä

29.6.2019

Sain osallistua viime talven aikana MTK:n järjestökoulutuksen järjestämään MTK-vaikuttajavalmennuskoulutukseen. Koulutus sisälsi neljä lähiopetusjaksoa, joista kolme kahden päivän jaksoa Helsingissä ja yksi neljän päivän matka Brysseliin, kirjoittaa MTK-Lapin puheenjohtaja Marko Repo Jänkäviestin pääkirjoituksenaan.

Valmennus käynnistyi viime vuoden marraskuussa Helsingissä. Ensimmäiseksi, kenenkään tietämättä, meidät valmennettavat laitettiin toimittaja ja toimittajakouluttaja Anna-Maija Mannisen piinapenkkiin, eli haastatteluun, jossa aiheina olivat ilmasto sekä maatalouden ilmastopäästöt ja siihen liittyvät toimenpiteet.

Kun meidät kaikki oli haastateltu, ruodittiin jokaisen haastattelutuokio Anna-Maijan johdolla auki. Mielestäni tästä sai todella paljon oppia mahdollisiin tuleviin haastattelutilanteisiin. Ensimmäiseen jaksoon sisältyi myös opetuksellinen illallinen ravintola Rivolissa.

Valmennus jatkui joulukuussa Helsingissä puheenpitämisen opettelulla. Kouluttajina olivat huikeat Eeva Kaarne ja Armi Toivanen. Eevan vastuulla oli puheen rakenteen ja sisällön kouluttaminen, kun taas Armi koulutti esiintymistekniikkaa, puheeseen heittäytymistä ja ennen kaikkea rentoutumista ja hengittämistekniikkaa. Toisella jaksolla osallistuttiin myös MTK:n perinteisille Tuomaan päiville Luonnontieteellisessä museossa.

Sitten olikin tämän vuoden helmikuun alussa vuorossa opintomatka Brysseliin. Saimme tutustua EU:n byrokratiaan oikein huolella neljän päivän aikana. Saimme tutustua Euroopan komission, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean, Euroopan neuvoston, Euroopan parlamentin (MEP Anneli Jäätteenmäki) ja Copa-Cogecan toimintaan. Hurjaa on tuo erilaisten toimielinten ja eritysesti lobbareiden määrä Brysselissä. Reissun päätteeksi tutustuimme myös Belgian sinisiä kasvattavan tilan toimintaan.

Viimeinen jakso olikin sitten huhtikuussa taas Helsingissä. Vierailimme aluksi Kettulassa, MTK:n edustustilalla. Jälleen harjoittelimme puheen pitämistä, rakennetta ja myös mikrofonin käyttöä.

Lisäksi tutustuimme Forumteatterin keinoin erilaisiin johtokuntien ja hallitusten pöytien äärellä kohdattuihin vuorovaikutustilanteisiin. Koulutuksen päätösillallinen nautittiin ravintola Ultimassa, jossa saatiin maistella muun muassa ilmaperunoita.

Valmennukseen osallistui 25 vaikuttajaa ympäri Suomea. Koulutukseen haettiin itse ja osallistujat valittiin tiukan seulan kautta. Mielestäni koulutus oli erinomaisen tarpeellinen ja opettavainen. Koulutuksesta on monin tavoin hyötyä puheenjohtajan tehtävien hoitamisessa. Esimerkiksi puheen laatiminen sujuu nyt entistä paremmin.