null Pääkirjoitus: "Miksi MTK ei tee mitään?"

Uutinen

Pääkirjoitus: "Miksi MTK ei tee mitään?"

27.9.2021

Näillä sanoilla julkiseen mollaamiseen väsynyt jäsen monesti kyseenalaistaa jäsenmaksun tekstaripalstoilla tai somessa. Järjestön täytyisi kiihkeäluonteisempien jäsenten mukaan nousta barrikadeille, mennä lakkoon ja kaataa maidotkin maahan.

Uskon, että suurin osa jäsenistä kuitenkin kannattaa rauhalliseen suomalaiseen tapaan asiallista keskustelua ja pitkäjänteistä vaikuttamista asioihin.

Valitettavasti MTK:n täytyy kerrata ihan peruskoulubiologiaa osalle päättäjistä ennenkuin voi esittää kantansa ja vaateensa. Meille itsestäänselvät asiat eivät välttämättä ole sitä muille ja siihenkin viestintään menee yllättävän paljon aikaa.

Nyt julkinen keskustelu on kuitenkin saatu ainakin osin käännettyä raiteilleen eli maa- ja metsätalous ei ole ilmasto- ja ympäristöpahis vaan ongelmien ratkaisu. Poliitikkojen on pystyttävä vaan tekemään päätökset ja korvattava viljelijöiden yhteiseksi hyväksi tekemä työ. Talkoisiin ei ole enää varaa.

Vasta luottamustoimissa tai muuten itse aktiivisesti mukana ollessa hahmottaa MTK:n tekemän valtavan taustatyön ja vaikuttamisen määrän. Asioihin perehtymistä riittää toimihenkilöiden lisäksi meille luottamushenkilöille niin paljon kuin vain kukin jaksaa omilta töiltään lukea ja sisäistää. Tällä hetkellä työn alla ovat CAP27-lausunnon lisäksi mm. luonnonsuojelu-, ilmasto-, rakennus- ja maankäyttölait.

Nykyaikana jokainen pääsee vaikuttamaan kertomalla mielipiteensä lausuntopalvelussa yms, mutta materiaalia on todella paljon ja osan ymmärtäminen vaatisi lakiopintoja pohjaksi.  Jäsenmaksu on todella pieni hinta pelkästään siitä, että joku muu lukee punakynän kanssa aineistot puolestasi!

MTK:n työ on välillä näkymättömiä torjuntavoittoja, mutta juuri sitä tärkeintä jäsenpalvelua eli edunvalvontaa!

Syystöiden ääreltä,

Hanna-Mari Kasurinen
MTK-Lapin puheenjohtaja