null Pääkirjoitus: Kuulostaako vapaan lehmän maito paremmalta?

Uutinen

Pääkirjoitus: Kuulostaako vapaan lehmän maito paremmalta?

26.9.2019

"Kyllä minä niin mieleni pahoitin. Ai mistäkö? No siitä, että joku toinen pahoitti mielensä. Nimittäin siitä, että Valio päätti ryhtyä keräämään ja myymään vapaan lehmän maitoa", kirjoittaa MTK-Lapin puheenjohtaja Marko Repo Jänkäviestin pääkirjoituksessaan.

Vapaan lehmän maito tarkoittaa tässä tapauksessa maitoa, joka on tuotettu pihattonavetassa. Valio ei maksa lisää pihatossa tuotetusta maidosta, vaan mahdollinen saatu hyöty tulee myös parsinavetassa tuotetulle maidolle.

Tarkastellaan asiaa kuluttajan näkökulmasta. Osa kuluttajista on entistä tietoisempia. Heille tuotannon eettisyys on tärkeä valinnan peruste. Mutta valitettavasti suurelle osalle merkitsee vain hinta. Siksi mielikuvamarkkinointi on tärkeää. Vapaan lehmän maito, kuulostaako paremmalta?

Korostan tässä vielä, että minun silmissäni parsinavetassa tuotettu maito on ihan yhtä eettistä, kuin pihatossakin tuotettu maito. On huonoja pihattoja ja hyviä parsinavetoita ja päinvastoin.

Mutta se kuluttaja ja kauppa. Olisiko maitosektorin nyt kerrankin syytä olla itse asian edelläkävijä? Ennustan ettei mene enää kauaa, kun jokin kauppaketju päättää olla ostamatta ja myymättä parsinavetoissa tuotettua maitoa.

Silloin asia ei ole enää meidän käsissämme ja hallinnassamme. Siksi uskallankin ehdottaa, että koko maitosektori ottaa tavoitteekseen vapaan lehmän maidon, riittävän pitkällä siirtymäajalla tietenkin, ja julistaa asian itse ennen kauppaa.

Syksyisin terveisin,

Marko Repo
MTK-Lapin puheenjohtaja