Takaisin MTK:n Brysselin toimisto on EU-asioiden hermokeskus

Uutinen

MTK:n Brysselin toimisto on EU-asioiden hermokeskus

21.03.2019

MTK on ollut Brysselin ytimessä vuodesta 1991 lähtien, jo vuosia ennen kuin Suomi liittyi Euroopan unioiniin. Silti järjestö hyppäsi vauhdista liikkuvaan junaan, jonka määränpää on tällä hetkellä hieman epäselvä. Epävarmuutta EU-eloon aiheuttaa nyt etenkin Brexit ja muutakin on tekeillä, kuten CAP-uudistus. Kävimme tutustumassa MTK:n Brysselin toimiston elämään viime marraskuussa.

Tarja Bäckman ja Tiina Linnainmaa Brysselin toimistolla.
Tarja Bäckman ja Tiina Linnainmaa Brysselin toimistolla.

Kivenheiton päässä Euroopan parlamentin rakennuskompleksista sijaitseva MTK:n Brysselin toimisto elää kiireistä elämää EU-päätöksenteon ytimessä. Toimiston arkea pyörittää vahva viisihenkinen tiimi, jonka lisäksi toimistotiloissa työskentelee Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja. Tunnelma on mukava, vaikka aikataulut rytmittävät kunkin tiimin jäsenen tehtäviä tiiviisti.

Toimistossa käy viikoittain keskimäärin kolme luottamushenkilöä tai asiantuntijaa. Noin kerran viikossa MTK:n Brysselin väki tapaa isomman ryhmän joko toimistolla tai muualla EU-ytimessä. Ryhmien vierailut ovat tervetulleita, kunhan niistä sovitaan hyvissä ajoin etukäteen. Tuottajayhdistysten ja -liittojen edustajilta oletetaan, että tuomisinaan heillä on kunnon asiaa.

”Toivomme, että järjestön edustajilla on ajankohtaista viestiä mukanaan omalta alueeltaan, kun tänne tullaan. Se auttaa meitä tekemään täällä töitä jäsentemme eteen”, Brysselin toimiston johtaja Hanna Leiponen-Syyrakki kertoo.

Leiponen-Syyrakki on toiminut Brysselin toimiston johtajana viime syyskuun alusta lähtien. Brysselin rytmissä hän oli jo vuosina 2005-2009 kotieläinasiamiehenä. Siinä tehtävässä työskentelee nyt Tarja Bäckman, joka aloitti kotieläinasiamiehenä toissa vuonna. Toimiston assistentin tehtäviä tekee Maarit Holma ja metsäkoordinaattorina työskentelee Meri Siljama.

Kerran kuukaudessa Brysselissä vieraileva MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on mieluinen vieras MTK:n toimistolla. Monet ovet avautuvat EU-päätöksenteossa aivan eri tavalla, kun puheenjohtaja tulee kokouksiin mukaan.

”On esimerkiksi käytäntö, että juuri puheenjohtaja tapaa komissaarit”, Leiponen-Syyrakki sanoo.

MTK:lla on Euroopan parlamentissa hyvä maine. Juha Marttilan mukaan MTK nähdään ratkaisukeskeisenä järjestönä.

”Emme tyydy vain valittamaan ongelmaamme, vaan tarjoamme myös ratkaisua siihen”, Marttila tiivistää.

MTK on myös pitkäaikainen vaikuttaja Brysselissä, onhan järjestö toiminut EU-ytimessä vuodesta 1991 lähtien. Jo tuolloin varauduttiin tulevaan EU-jäsenyyteen.

Marttila ja Leiponen-Syyrakki kiittelevät suomalaismeppejä siitä, että heillä on yleensä ottaen hyvä kokonaiskuva EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta. Heidän mielestään hyvä meppi on ahkera, asiantunteva ja käytössä raportointiin.

”Työskentely on hyvin erilaista kuin eduskunnassa ja mepit tekevät paljon töitä. Brysseliin ei pidä kenenkään tulla jäähdyttelemään poliittista uraansa, vaan hyödyntämään kokemustaan kansalaisten edun eteen”, Marttila muistuttaa.

MTK:n Brysselin toimisto on EU-asioiden koordinaattori järjestössä. Päätöksenteko on silti Simonkadulla. Näin säilyy tuntuma siihen tärkeimpään, eli suomalaisjäsenten edunvalvontaan.

Brysselissä toimivat myös viljelijöiden yhteinen maatalousliitto Copa ja viljelijöiden sekä osuuskuntien yhteenliittymä Cogeca, joiden toimisto on samassa rakennuksessa kuin MTK:n toimisto. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila osallistuu Copan kokouksiin ja MTK:n valtuuskunnan 1. puheenjohtaja Tiina Linnainmaa Cogecan kokouksiin.

Liitteet