null Mitä tapahtuu, jos viljelijä sairastuu koronaan?

Uutinen

Mitä tapahtuu, jos viljelijä sairastuu koronaan?

5.3.2021

Koronapandemia jyllää edelleen. Mela on ohjeistanut, miten viljelijöiden tulee toimia, jos yrittäjä, perheenjäsen tai työntekijä sairastuu koronaan.

Mela muistuttaa, että vain kotieläinyrittäjän koronakaranteeni oikeuttaa lomituksen sijaisapuun, mutta ei muiden tilalla työskentelevien. 

Toisin sanoen, koronakaranteeniin määrätyn tilan maatalousyrittäjä voi saada sijaisapulomitusta joko vuosilomana tai maksullisena lomituksena, mikäli hän itse on sairastunut.

Sen sijaan tilanteessa, jossa tila on asetettu karanteeniin esimerkiksi perheenjäsenen sairastuttua ja yrittäjä itse on säästynyt koronalta, sijaisapua ei saa.

Tapauksessa, jossa yrittäjä asetetaan koronakaranteeniin, pitää hänen välittömästi ilmoittaa asiasta lomituksen paikallisyksikölle. Paikallisyksikön tehtävänä on selvittää terveysviranomaiselta, mitä asioita korona-altistuksen takia on lomituksessa otettava huomioon.

Siinä tapauksessa, että maatalouslomittajan kanssa tilalla työskentelee henkilö, joka on altistumisen takia karanteenissa, lomitustyöt järjestetään niin, että maatalouslomittaja ja karanteenissa oleva henkilö eivät työskentele samanaikaisesti.

Jos yrittäjä joutuu karanteeniin eikä sen takia voi hoitaa töitään, voi hän saada karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen korvaamiseksi Kelan maksamaa tartuntatautipäivärahaa. 

Tartuntatautipäivärahan määrä lasketaan myel-työtulon mukaan. Päivärahaa maksetaan niiltä päiviltä, jolloin yrittäjä ole voinut tehdä töitä koronakaranteenin takia.