null Maa- ja metsätalousministeri sai evästykset työhönsä Lapista

Uutinen

Maa- ja metsätalousministeri sai evästykset työhönsä Lapista

5.6.2022

Tuore maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen sai lappilaisten maataloustuottajien evästykset työhönsä Rovaniemellä vieraillessaan. Kurvinen tutustui lappilaismaatalouteen Juho ja Satu Koivulan maitotilalla.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen vierailulla Rovaniemellä korostettiin, että Lapissa maatalouselinkeinolla on useita erityishaasteita. Yksi haasteista on se, että aktiiviviljelystä poistuvat pellot eivät siirry tuotantoaan kehittäville tiloille ja tämän vuoksi tilat ovat pakotettuja raivaamaan uutta peltoa.

”Pelto ei liiku Lapissa. Pellonraivaus on välttämätöntä, eikä siihen saisi kohdistua rajoituksia tai takautuvia käyttörajoituksia”, oli maitotilallisen Juho Koivulan viesti ministerille.

Ministerille myös painotettiin, että maataloustuet on kohdennettava tarkemmin juuri elintarvikkeiden tuotantoon.  

Edellisen maa- ja metsätalousministerin Jari Lepän alulle laittaman huoltovarmuuspaketin kohdentumisesta ministeri Kurviselle kerrottiin, että energiaveron palautus ei suosi kotieläintiloja. Maitotiloilla energiaa kuluu eniten sähkönä, eikä sitä huomioitu paketissa millään tavalla.

”Maatalouden päätehtävänä on tuottaa ruokaa, ja on totta, että tukien pitää saada virtaamaan niille, jotka pitävät yllä ruokaturvaa”, Kurvinen totesi.

Juho Koivula korosti, että tukipaketit eivät kompensoi räjähdysmäisesti kasvaneita kustannuksia, vaan kauppa on nyt ratkaisevassa asemassa. 

”Ei saa mennä liiaksi tukipakettien taakse”.

Maa- ja metsätalousministerin salkkuun kuuluvat myös poroasiat. Lappilaistuottajat korostavat, että poronhoitolain rikkomisesta tulee tulla sanktio. Vahingot pitää tietenkin myös korvata täysimääräisesti.
 

Teksti ja kuvat: Auni Vääräniemi