null Huoli ruuantuotannosta ja tiloista on yhteinen

Uutinen

Huoli ruuantuotannosta ja tiloista on yhteinen

9.3.2022

MTK-Lapin johtokunnassa vuoden 2022 alussa aloittanut Eija Nurmela uskoo yhteistyöhön ja vaikuttamiseen. Johtokunnassa hänen vastuullaan ovat luomu-, emolehmä- ja tilamyyntikysymykset.

Ranualainen luomutuottaja Eija Nurmela katselee lumisen tarhan ylämaankarjan lehmiään koettaen löytää sen yksilön, joka rakastaa harjaamista ja rapsutusta, eikä hätkähdä kameraa tai ei niin tuttuja tuoksuja laitumella.

Ollaan Ranuan Putkivaarassa, ja pakkasta on lähemmäs parikymmentä astetta, mutta Keskitalon ylämaankarja -tilan pörröturkkiset eläimet eivät näytä olevan siitä moksiskaan.

”Nämä ovat ulkona ympäri vuoden. Niille on suojatkin, mutta harvoin eläimet niihin hakeutuvat”, Nurmela kertoo.

Mimmi-lehmä tulee Nurmelan hoidettavaksi ja nauttii talviauringon paistaessa reippaasta harjauksesta. Nurmelalla on aina aikaa käsitellä nautojaan, vaikka töitä ja luottamustoimia on paljon. Vuoden 2022 alussa hän aloitti MTK-Lapin johtokunnan jäsenenä vastuualueinaan luomutuotanto, emolehmät ja tilamyynti.

”Ryhdyin johtokuntatyöhön positiivisin mielin. Olen aina tykännyt kertoa mielipiteitäni ja vaikuttaa, joten tässä on nyt näytön paikka”, Nurmela sanoo.

MTK-Lapin johtokuntatyön lisäksi Nurmela on MTK-Ranuan sekä paikallisen metsästysseuran ja tiehoitokunnan sihteeri. Viime syksynä hän myös pääsi Pohjolan Osuuspankin edustajistoon. Koulutukseltaan hän on agrologi (AMK) ja luonnonvaratuottaja.

Nurmela on lähtöisin Ranuan Raiskiosta maatilalta, ja Putkivaaraan hän muutti miehensä Teemu Nurmelan kotitilalle 11 vuotta sitten. Pariskunta osti ensimmäiset ylämaankarjalehmät kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä laumassa on 50–60 eläintä. 

”Olin valmistumisen jälkeen kaksitoista vuotta Ranuan meijerillä (nyk. Arla Pohjois-Suomi) neuvonta-agrologina. Kuusi vuotta sitten ryhdyin kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Kaikki liha myydään nyt tilanmyyntinä suoraan kuluttajille. Lisäksi hoidamme metsiä ja myymme polttopuuta sekä teemme pienimuotoista koneurakointia”.

Kaikkien muiden tavoin Eija Nurmela on huolissaan viljelijöiden pärjäämisestä ja jaksamisesta. Hän aikoo tehdä MTK-Lapin johtokunnassa töitä sen eteen, että maatalouden huonoon tilanteeseen saataisiin parannusta.

”Huoli ruuantuotannosta ja tilojen säilymisestä on yhteinen. Pohdin paljon sitä, miten voisimme yhteistuumin kannatella kaikki yrittäjät kriisin yli niin, että kukaan ei jäisi yksin huolineen. Lisäksi lähiruoka ja luomu ovat tulevaisuudessa Lapissakin yhä merkittävämpiä asioita ja niiden parissa haluan antaa panokseni johtokunnassa”.
 

Teksti ja kuva: Auni Vääräniemi