null Aleksi Kortesalmi vie nuorten viestiä Lapista etelään

Uutinen

Aleksi Kortesalmi vie nuorten viestiä Lapista etelään

23.3.2020

Ranualainen Aleksi Kortesalmi on ehtiväinen maatilan isäntä. Hänen uusin pestinsä alkoi tammikuussa, ja missäpä muualla kuin keskusliiton nuorten valiokunnassa.

Siitä lähtien, kun Aleksi Kortesalmi ryhtyi MTK:n jäseneksi, on hänellä ollut vientiä tuottajajärjestön edunvalvonnan parissa. Ensin hän alkoi osallistua Maaseutunuorten tapahtumiin niin Lapissa kuin muualla maakunnissa.

Vastuuta on muutamassa vuodessa tullut runsaasti lisää, ja tällä hetkellä luottamustoimilista on jo melko pitkä.

”MTK-Lapin johtokunta, Maaseutunuorten Lapin jaoston puheenjohtajuus ja keskusliiton Maaseutunuorten valiokunnan jäsenyys”, luettelee Aleksi tehtäviään MTK:n edunvalvonnassa.

Tekemistä riittää myös muuten. Kotona Ranualla Aleksilla on yksin hoidettavana 40 lehmän navetta nuorkarjoineen. Maitotilan isännäksi hän ryhtyi pian kaksi vuotta sitten.


Uusin pesti eli Maaseutunuorten valiokunnan jäsenyys alkoi tammikuussa ja kestää kolme vuotta eteenpäin. Aleksin mielestä valiokunnan porukka on mukavaa, ja valiokuntatyöskentely tuntuu olevan tiukkaa edunvalvonta-asiaa ja kokouksia.

”Kyllähän valiokunnassa saa eri näkemyksiä asioihin, ja vieläpä monelta eri kantilta. Kaiken kaikkiaan valiokuntatyöskentely tuntuu olevan monipuolista touhua. Kokouksia on kerran kuussa, ne voivat olla kaksipäiväisiä ja yleensä ne ovat Helsingissä”.

Nuorten ääni esille


Maaseutunuorten valiokunnassa on ollut esillä esimerkiksi CAP-tukiuudistus, johon valiokunta teki nuorten linjauksen. On tärkeää kertoa, mitä mieltä nuoret tuottajat ovat uudistuksesta ja miten nuorten rahoja pitäisi jakaa, ja missä aikataulussa. 

”Me emme ole vailla lisää rahaa, mutta tukitasot eivät saa tippua. Samoin investointituen aikamäärään toivottiin korotusta viidestä vuodesta seitsemään vuoteen, ettei tulisi hätiköityjä investointeja, vaan että olisi rauhassa aikaa miettiä, mitä tilalla tehdään”. 

Maaseutunuoret haluavat luopumistuelle korvaavan järjestelmän. He ovat pohtineet, voisiko luopujalle maksaan esimerkiksi tutorointikorvausta, joka kannustaisi sukupolvenvaihdoksiin ja turvaisi luopujien taloutta. 

”Sukupolvenvaihdokset ovat jäissä sen takia, että lutua ei ole enää. Entinen järjestelmä ei enää tule takaisin. Nuoria tarvitaan alalle, mutta luopujille ei ole toimeentulo. Se on hankala yhtälö, kun luopujat eivät aina ole eläkeiässä”.

Aleksin mielestä Maaseutunuoria kuunnellaan valtakunnan tasolla ja hänen mielestään täällä maakunnassa nuorten täytyy pitää enemmän meteliä itsestään.

”Kyllä meitä kuunnellaan, kun vain suu saadaan auki. Senkin eteen on tehtävä töitä, sillä mikään ei tapahdu sormia napsauttamalla”.

MTK-Lapin alla toimiva Lapin maaseutunuorten jaosto on aktivoimassa nuoria mukaan MTK-toimintaan. Tavoitteena on saada uutta verta joukkoon, sillä aktiiviporukka on tällä hetkellä pieni. Jaosto kokoustaa tarvittaessa ja miettii asioita, joka saisi ihmiset liikkeelle.

”Ottakaa rohkeasti yhteyttä, jos haluaa mukaan toimintaan tai jokin askarruttaa mieltä”, Aleksi kannustaa.