null Puheenjohtajalta: Järjestöuudistus etenee (Jänkäviesti 3/2020)

Uutinen

Puheenjohtajalta: Järjestöuudistus etenee (Jänkäviesti 3/2020)

30.9.2020

MTK:n järjestöuudistusta on tehty pitkällä kaavalla. Päätöksiä järjestö- ja jäsenmaksu-uudistuksesta on tehty jo vuodesta 2017 alkaen, kirjoittaa MTK-Lapin puheenjohtaja Hanna-Mari Kasurinen.

Tänä syksynä on aika saattaa järjestöuudistustyö ensimmäiseen etappiin, jotta saamme uuden järjestelmän käyttöön heti ensi vuoden alusta. Sekään ei ole lopullinen versio, vaan järjestömme tarvitsee kaikkien muiden tavoin jatkuvaa kehittämistä.

Täällä Lapissa me voimme kantaa kortemme järjestöuudistuksen kekoon siten, että päivitämme tuottajayhdistysten ja MTK-Lapin säännöt nykyaikaisiksi etäkokousmahdollisuuksineen.
Säännöt hyväksytään yhdistysten kokouksissa. Mallisäännöt on ennakkotarkastettu patentti- ja rekisterihallituksessa, joten ne hyväksymällä ei tule ongelmia. Näin saadaan samat säännöt kaikille ympäri maan.

Jäsenten tasa-arvo korostuu myös uusissa jäsenmaksuissa. Peruslähtökohta on kaikille samalla lailla muodostuva edunvalvontamaksu. Perusjäsenille edunvalvontamaksun yleinen osa on 12 euron luokkaa ja yritystoiminnan laajuuteen perustuva osa muodostuu maatiloilla eläinyksiköiden, pelto- ja metsähehtaarien sekä muilla maaseutuyrittäjillä henkilötyövuosien perusteella.

Metsähehtaarimaksuissa huomioidaan Etelä- ja Pohjois-Suomen metsien erilainen tuottokyky eikä Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa yritystoiminnan laajuuteen perustuvaa osaa peritä metsähehtaareilta lainkaan. Summat vahvistetaan marraskuussa valtuuskunnan syyskokouksessa.

Edunvalvontamaksuilla katetaan nimensä mukaisesti järjestötyötä niin liitoissa, keskusliitossa kuin Brysselissäkin. Tämän lisäksi yhdistys saa vapaasti määrittää summan, jonka tarvitsee oman toimintansa kattamiseen.

Kannattaa myös muistaa kysyä kulukorvauksia tempauksiin ja kuluttajatyöhön sitten, kun niitä on taas turvallista järjestää. Esimerkiksi koululaisten tilavierailujen linja-autokuljetuksiin on saanut hyvin avustusta.

Lapin alueella toimii myös paljon isoja yrityksiä, joiden kannattaa olla hyvissä väleissä meidän maanomistajien kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi kaivokset ja rengastestaus. Muistetaan paikallisyhdistyksissä myös nämä mahdollisuudet toimintamme tukijoina perinteisten maatalouskauppojen ja osuuskuntiemme lisäksi.

Jatkossa meidän on helpompi puhua uusia jäseniä mukaan, kun osaamme kertoa edunvalvontamaksun suuruuden, asui jäsenehdokas missä päin Suomea tahansa. Mielestäni jäsenmaksujärjestelmä olisi saanut olla vieläkin yksinkertaisempi, mutta ehdottomasti tämä on askel oikeaan ja yhdenvertaisempaan suuntaan.